Massage

Massage är ett vanligt inslag på spa-anläggningar, för att inte säga ett måste. Det innebär att någon på olika sätt trycker och rör med vanligtvis händer på olika delar av kroppen, för att mjuka upp muskler och leder samt för att förbättra blodcirkulationen. Förutom att använda händerna är det också vanligt att armbågar, knän, fötter och underarmar används beroende på vad det är för typ av massage. Vanligtvis ligger den som blir masserad ner på en brits medan massören står upp, men det kan också ske i en så kallad massagestol; massage utförs också ofta på amatörnivå och då brukar man helt enkelt använda golvet eller sängen.

Massage har förekommit väldigt länge i den mänskliga historien och har funnits i tusentals år i bland annat Grekland, Kina, Indien och romerska riket. I Kina har massagen utvecklats under 5000 år och där används den inom sjukvården och ses som en viktig del av den allmänna sjukvården. Den massage som är mest känd och använd i västvärlden är faktiskt så kallad “Swedish massage” som har visat sig vara bra mot smärtor av olika slag och för att förebygga stelhet. Man använder sig främst av händer under massagen och den som uppfann denna typ av massage var Per Henrik Ling. Han var en svensk fysioterapeut under slutet på 1700-talet och början av 1800-talet.

Ett annan vanlig typ av massage är Thaimassage som innebär traditionell thailändsk massage. Den metoden har utvecklats från en kombination av kinesisk och indisk massage. Typisk för thaimassagen är att massören använder stora delar av kroppen under utförandet och att hela kroppen masseras. Denna typ används både inom det medicinska i vissa delar av världen men vanligast är att det används som avkoppling. Det har i studier bland annat visat sig att thaimassage har reducerat smärta i muskler och leder mer effektivt än vissa mediciner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *