Aromaterapi

Aromaterapi är en av alla de behandlingar man kan få på en spaanläggning, det är ett vanligt förekommande inslag på de flesta span och innebär att man använder olika former av oljor och örter med mera, ofta i samband med massage för att bringa välbefinnande. Metoden har i vissa fall använts också som en typ av alternativ medicin vilket har varit kontroversiellt. Det är och bör främst vara en metod för avkoppling.

De som håller på med aromaterapi använder sig alltså av olika sorters blandningar av oljor och liknande som förutom via massage kan appliceras genom inandning eller genom att man tillsätter dem till ett bad. Det finns inga bevis på att terapiformen kan bota sjukdomar även om det finns de som påstår det, men det kan dock vara en metod för att uppnå avkoppling och allmän tillfredsställelse.

Metoden med att använda olika sorters oljor går tillbaka långt bak i tiden och har använts i någon mån av de flesta äldre kulturer. Det finns många olika former och sorters oljor som har tagits fram genom åren i olika kulturer, så som exempelvis oljor från växter av olika slag, doftljus som anses vara bra att andas in ångorna från och oljor från olika frukter. Detta kan man ofta se att moderna och större företag har inspirerats av då det är vanligt att man kan läsa på schampoförpackningar och liknande att de innehåller till exempel kaktusolja eller nektar, som ska vara extra välgörande eller mjukgörande.

Aromaterapi gör sig dock bäst inom spa-världen som avkoppling och bör inte användas som en alternativ vårdmetod. Det finns de som hävdar att det kan bota en rad olika sjukdomar och besvär, så som till exempel ångest, håravfall, minnesförlust med mera. Det går också bra att köpa hem produkter inom aromaterapi som man kan använda i till exempel badet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *